Veiligebuurt-app houdt meer dan 200 gemeentes veilig

https://www.securitymanagement.nl/veiligebuurt-app-houdt-meer-dan-200-gemeentes-veilig/

De 'Veiligebuurt-app' wordt in meer dan vijftig procent van de Nederlandse gemeenten gebruikt door buurtbewoners. Met de app houden alerte buurtbewoners hun wijk veiliger en voorkomen ze inbraken.

De digitale buurtpreventie begon nog geen jaar geleden als pilot in Rotterdam en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk platform, dat groeit met vijf procent gebruikers per week. Deze maand heeft de app zelfs voet aan de grond gekregen in het Duitse Keulen, waar de app bekend staat onder de naam 'Sichere Nachbarschaft'.

Minder inbraken door Veiligebuurt-app

Door de digitale buurtpreventie is in meerdere wijken het aantal inbraken verminderd met dertig procent. Dit succes heeft er mede voor gezorgd dat er veel buurtpreventiegroepen zijn ontstaan. De Veiligebuurt-app is gratis en werd in Rotterdam ontwikkeld in samenspraak met bewoners en de gemeente.

Toch ondervinden mensen ook wel eens barrières om deel te nemen aan de buurtapp. "Mensen willen hun telefoonnummer niet met iedereen in de buurt delen en ze balen van ongewenste berichten", aldus één van de oprichters van de Veiligebuurt-app Tim van Belkom.

Hoe werkt het?

Bewoners worden bij de Veiligebuurt-app op basis van zijn postcode in de betreffende straat- en buurtgroep geplaatst. Doordat mensen automatisch bij elkaar in de buurtgroep komen en meldingen van elkaar gescheiden worden, moet de app het eenvoudig maken om een oogje in het zeil te houden.

Zwolle stapt over van buurtWhatsApp naar Veiligebuurt app

https://www.rtvfocuszwolle.nl/zwolle-stapt-buurtwhatsapp-naar-veiligebuurt-app/

Zwolle - Buurtpreventie Zwolle heeft ervoor gekozen om alle bestaande buurtWhatsApp groepen in Zwolle en omstreken over te zetten naar de Veiligebuurt app. Hiermee wil Buurtpreventie Zwolle zorgen voor een verbeterde buurtveiligheid.

De Veiligebuurt app maakt buurtpreventie eenvoudiger door barrières en belemmeringen van WhatsApp buurtgroepen weg te nemen. Veel wijken in Nederland besloten om deze reden eerder al over te stappen naar de app die speciaal is ontwikkeld om bewoners te verbinden met elkaar en met bijvoorbeeld wijkagenten.

De onnodige notificaties in buurtWhatsApp

Steeds meer bewoners in Zwolle en Nederland bekommeren zich om de veiligheid in de buurt. Denk aan buurtpreventie en buurtWhatsApp groepen. Dergelijke initiatieven hebben al goede resultaten opgeleverd, zoals tot 50% minder inbraken en meer buurtcontact. Echter kleven er ook nadelen uit het gebruik van buurtWhatsApp groepen. Iedere buur heeft andere behoeftes en dat leidt soms tot irritaties. "Een vermiste kat, of als je een duimpje verstuurt, komt bij zo'n 200 mensen binnen met notificatie. Daar zit niet iedereen op te wachten en dit legde veel druk bij de beheerders", stelt Arjan Karel initiatiefnemer van Buurtpreventie Zwolle. "We merkten dat mensen daardoor de buurtWhatsApp verlieten of de notificaties uitzetten. Dit maakt de effectiviteit minder en dat was voor ons reden om te kijken naar betere alternatieven".

Speciaal ontwikkelde Veiligebuurt app

Buurtpreventie Zwolle heeft toen in overleg met de deelnemers besloten om over te stappen naar de Veiligebuurt app. Dit is een speciaal voor buurtpreventie ontwikkelde app. "Het grote voordeel hiervan is dat bewoners zelf aangeven wat ze willen weten uit de buurt en dat meldingen apart worden gemaakt en gesloten. Dit voorkomt onnodige berichten en spam", volgens Karel. Een ander voordeel is dat buren geen 06-nummer hoeven. De verwachting is dat hierdoor het aantal deelnemers ook aanzienlijk zal toenemen in de verschillende buurtgroepen.

Aanmelden

Bewoners kunnen zichzelf heel eenvoudig aanmelden voor de Veiligebuurt-app groep in hun buurt. Telefoonnummers uitwisselen is niet nodig, je meldt je aan met je postcode en zit dan direct in de juiste buurtgroep.

Politie Bommelerwaard steunt Veilige Buurt App

https://www.hetkontakt.nl/regio/bommelerwaard/algemeen/118059/politie-bommelerwaard-steunt-veilige-buurt-app

BOMMELERWAARD • De politie in de Bommelerwaard stimuleert het gebruik van de Veilige Buurt App. "We willen graag gebruik maken van de ogen en oren van burgers, oftewel samen boeven vangen", zei wijkagent Tomas Sluiter donderdagavond tijdens een voorlichtingsavond over de app.

De app is ontwikkeld door drie inwoners uit de regio Rotterdam met financiële steun van de gemeente Rotterdam. Wie de app op zijn telefoon heeft staan, kan bij een 'verdachte situatie' de politie live op de hoogte houden van ontwikkelingen. "Je moet in zo'n geval altijd eerst 112 bellen", legt wijkagent Hendrik Rietstra uit. "Dat doe je als je bijvoorbeeld ziet dat iemand wel heel erg naar een huis aan het kijken is of als een bepaalde auto, die je niet kent, heel langzaam rondjes rijdt door de wijk. Via de app kun je zoveel mogelijk gegevens doorgeven, zoals de kleur van de auto, het kenteken en hoe de bestuurder er uit ziet. Wij kunnen er dan naar toe en in de auto kijken of iemand bijvoorbeeld inbrekersgereedschap bij zich heeft."

In de app kunnen de inwoners van een bepaalde wijk met elkaar de melding op de voet volgen en er informatie aan toevoegen. Ook de politie kan er meepraten. "Dat is het grote voordeel van deze app", zegt Tomas Sluiter. "We kunnen dan ook laten weten wat we met de melding hebben gedaan."

https://www.hetkontakt.nl/regio/bommelerwaard/algemeen/131545/politie-zet-boef-in-voor-test-met-veilige-buurt-app

Politie zet 'boef' in voor test met Veilige Buurt App

BOMMELERWAARD • De politie heeft maandag- en woensdagavond in Aalst, Gameren, Hedel en Well een 'boef' op pad gestuurd om te kijken hoe efficiënt de Veilige Buurt App is. Die is héél efficiënt, zo bleek.

Een wijkagent ging in burgerkleding de straat op en zette meerdere inbraken in scène, zo schrijft hij in een verslag op de facebookpagina's van de politie Zaltbommel en politie Maasdriel.

Breekijzer

"Ik heb brandgangen, smalle paden en doorgaande wegen bewandeld", schrijft hij. "Al die tijd heb ik met een breekijzer en een zaklamp rondgelopen. Ik ben een aantal keren mensen tegen gekomen die bij 'goeie avond' wensten, mij vreemd aankeken, maar vervolgens gewoon doorliepen. Ik had de hoop dat deze 'getuigen' 112 zouden bellen om de politie te alarmeren, maar helaas gebeurde dit niet."

Veilige Buurt App

Na een tijdje werd de Veilige Buurt App geactiveerd en wat er toen gebeurde is volgens de wijkagent 'met geen pen te beschrijven'. "Ik zang mensen uit hun woningen komen, mensen naar hun auto sprinten en mensen met hesjes in de wijk lopen. Ik hoorde dat men druk op zoek was naar mij en voelde mij als een kat in het nauw. Ik ben in alle dorpen letterlijke opgejaagd door bewoners."

Getuigen

Tijdens de actie hebben veel mensen hun informatie doorgespeeld in de Veilige Buurt App. Tijdens de actie hebben in Gameren 60 getuigen zich gemeld, in Aalst 141 getuigen, in Hedel 140 en in Well 48. De 'boef' werd in de meeste vallen binnen 10 minuten aangehouden.

"Het viel mij op dat, nadat de melding was uitgegeven via de app, er veel mensen op straat liepen", schrijft de wijkagent. "Mensen lieten hun hond uit, stapten op scooters en in auto's om naar mij uit te kijken. Ik was blij dat ik geen 'echte' boef was. Ik heb lettelijk vanuit de ogen van een boef gezien hoe burgers samenwerken met de politie via de veilige buurt app. Op zo'n manier wil je hier geen boef zijn."

Politie Bommelerwaard steunt de Veilige Buurt App sinds april van dit jaar.

Black Mountain Lodge | 2015 | Welkom in de bergen
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin